SecuritateSmartphonesStiri

SUA lucreaza la un proiect de lege care ar putea reduce drastic numarul furturilor de smartphone

lege

 Americanii propun un proiect de lege care ar putea reduce drastic numarul furturilor de smartphone de pe teritoriul Statelor Unite.

Un mare procent din populatia planetei detine cel putin un smartphone sau o tableta. O parte dintre aceste device-uri sunt furate zilnic. Din pacate, nu toate au si un software antifurt implementat, sistem ce are ca scop localizarea si blocarea telefonului la comanda proprietarului de drept.

Parlamentarii din California intentioneaza cu seriozitate sa reduca inregistrarile de furt pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, implementand un proiect de lege ce impune producatorilor de telefoane mobile sa instaleze un software ce blocheaza dispozitivul atunci cand este furat. Senatorul de Stat, Mark Leno a venit cu aceasta initiativa, precizand si o sanctiune dura intre 500 si  2.500 de dolari pentru fiecare dispozitiv vandut  fara dotarile corespunzatoare legii.

Proiectul de lege al senatorului american a fost propus inca din decembrie 2013 si este sustinut de un procuror din San Francisco, George Gascon, dar si de alti oficiali.

Sustinatorii spun ca aceasta legislatie ar reduce dramatic numarul de furturi care se transforma deseori in acte de violenta, fiind totodata si un precedent pentru celelalte state americane.

Statisticile FCC (Federal Communications Commission) arata ca 1 din 3 furturi de pe teritoriul american implica smartphone-uri si tablete.

Apple se poate lauda pe merit cu sistemul implicit antifurt prezent in noua versiune de iOS, adica iOS 7. Sistemul implicit functioneaza pe baza unei parole setate de proprietar, ce va trebui introdusa de hoti pentru deblocare, atunci cand proprietarul blocheaza dispozitivul de la distanta. Acelasi tip de software/serviciu este disponibil si pe dispozitivele cu Android, daca instalati aplicatia Android Device Manager de la Google, app disponibila pe Google Play store.

Acest proiect de lege din California ar putea sa oblige producatorii de telefoane sa implementeze un sistem antifurt pentru toate telefoanele distribuite pe intreg teritoriul american, evident daca legea este votata cu succes. Aceasta legea impune producatorilor de telefoane si un termen limita, si anume 1 Ianuarie 2015.

Acum, uitandu-ne putin la situatia din Romania, observam ca, si cu sisteme antifurt instalate pe dispozitivele romanilor nu sunt de prea mare folos, ca drept dovada ca un roman a sesizat zilele trecute un furt de iPod din propria casa, l-a localizat, s-a prezentat la Politie cu coordonatele, iar Politia a ridicat din umeri, oferind o declaratie presei ce eticheta procedura proprietarului de drept ca nefiind omologata.

Sa speram initiativa californienilor va da de gandit oficialilor nostri, pentru ca un smartphone sau o tableta in 2014 este mai mult decat un simplu telefon, acestea pot stoca date personale, precum CNP-ul, adresa de acasa sau chiar informatii despre cartile de credit ale proprietarului dispozitivului, informatii ce nu ar trebui sa ajunga pe mana hotilor de telefoane mobile.

sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!