Infiintat la inceputul lui 2012 din interesul pentru tehnologie, pasiunea pentru gadget-uri si ambitia a doi tineri (Florin Popovici si Catalin Udroiu), care si-au dorit inca de la inceput sa ofere publicului din Romania informatii utile cat mai corecte, fara a denatura in vreun fel informatia, proiectul Gadget Talk a adus pe piata noastra acelasi tip de profesionalism pe care il regasim si in presa de specialitate de afara.
Pe cat de frumos suna in acest moment, sa stiti, ca nu a fost intotdeauna numai lapte si miere. Dar mai bine, haideti sa va povestesc cum a inceput totul si cum a ajuns Gadget Talk Romania, ca in prezent sa fie una din cele mai apreciate publicatii IT independente in online-ul romanesc.
Totul incepea pe vremea cand eram copil. Inca de pe atunci am simtit o atractie catre domeniul tehnologie. Imi aduc aminte cu nostalgie de prima mea masinuta de jucarie pe baterii R20 primita cadou la sase ani de la parinti si obtinuta de ei, stand la coada in fata unei librarii care acum nu mai exista dintr-un cartier marginas din Timisoara, unde astfel de jucarii soseau o data la luna, iar oamenii nu cumpara ceea ce isi doreau ei pentru copii lor, ci ceea ce le venea la mana angajatelor cand le venea randul (faimoasele cozi din epoca de aur), deoarece nu erau suficiente jucarii pentru toata lumea care astepta la rand.
Ceva mai tarziu am dat de radioul tatalui meu, la care asculta meciurile din campionatul de fotbal al Romaniei, si pe care l-am demontat in bucati copil fiind, doar ca sa imi satisfac curiozitatea de a afla ce se ascunde sub carcasa din plastic. Acelasi lucru s-a intamplat dupa revolutia din 89, rand pe rand cu Ric-ul si walkman-ul primit cadou de la o vecina de pe scara, care facea bisnita la acea vreme cu sarbii, polonezii si maghiarii de peste granita. Tot de la ea, am primit si primele casete audio (albume) – 2 Unlimited, MC Hammer, Kriss Kross, Snap, Sandra, CC Catch si altele. Ce vremuri!
De computer am dat prin 1994-1995, prin vecini, si asta pentru ca ai mei nu-si permiteau un video, ca de calculator nici nu era vorba. Primul computer personal l-am cumparat abia dupa 1998, din bani munciti in timpul liber, plus alocatia stransa pe cel putin un an de zile, sau mai mult? Sa va spun sincer, nici nu mai stiu exact, insa imi amintesc cu frustrare, ca trebuia sa te abtii 5-6 luni de zile ca sa economisesti banii de alocatie, doar ca sa iti poti cumpara o pereche de adidasi Puma din piata.
In liceu, prin clasa a XI , am reusit sa imi cumpar primul telefon mobil. Se intampla pe la inceputul lui 2000, si asta pentru ca nu mi-am permis un astfel de gadget, provenind dintr-o familie al carui venit era modest, ai mei abia reuseau sa ma tina la scoala la cate cheltuieli erau de facut numai pe manuale, fondul clasei, fondul scolii, abonamente la tramvai luna de luna, si alte cheltuieli ca sa fii in rand cu lumea, cum ii place mamei mele mereu sa-mi spuna.
In 2009 se lansa primul smartphone cu Android pe piata din Statele Unite, insa, eu, abia prin toamna lui 2010 pusesem pentru prima data mana pe un smartphone, gadget care ulterior m-a inspirat sa lansez in 2011 primul meu website cu specific Android, insa in limba engleza.
In 2012, in urma unor discutii avute cu Catalin Udroiu, care la acea vreme incerca sa-si lanseze propriul site de descarcare software gratuit, gen Download.com sau Softpedia, am pus bazele Gadget Talk Romania. El isi dorea un site cu care sa aibe succes pe Internet, iar eu avand deja la activ un site si experienta modului cu se face presa afara, am venit cu ideea de a scrie despre tehnologie pentru romani, dar la modul serios. Adica, fara can can-uri si titluri bombastice. Astfel, mi-a venit ideea de discutii despre gadgeturi cu romanii pasionati de tehnologie, si-asa am lansat oficial: Gadget Talk pe data de 1 aprilie, 2012.
Primul an de Gadget Talk a fost teribil de greu, ca sa nu mai spun ca a fost foarte stresant pentru mine. In primul rand, deoarece dupa primele 3 luni de zile, Catalin a renuntat la proiectul nostru in favoarea facultatii, a unui job care sa ii permita sa se intretina si, bineinteles, femeile (zambet). Un alt motiv, a fost si faptul ca nu se faceau bani, plateam totul din buzunarul propriu, deoarece nu aveam colaborari, iar Google Adsense nu prea platea in Romania, mai ales ca eram la inceput de drum. Astfel, am ramas sa continui de unul singur, iar eu cum nu sunt genul de om care sa renunte cu una, cu doua, la ceea ce isi pune in cap, am continuat aventura in presa IT romaneasca de unul singur. Usor, usor, am inceput sa leg colaborari cu mici retaileri la acea vreme, precum QuickMobile, Evomag, si cu unii producatori, ce au fost mai deschisi la colaborari cu o publicatie foarte tanara si ambitioasa, printre acestia numarandu-se branduri ca Nokia si Huawei.
Treptat am adus oameni in staff, colegi cu ajutorul carora am acoperit diferite subiecte din universul electronicelor, dar in mod special din segmentul gadgeturilor (smartphone-urilor), pentru ca acesta era la acea vreme si inca este si in prezent, segmentul de piata pe care il consideram cel mai cautat de publicul pasionat de IT, devenind dupa aproape patru ani de zile (se implinesc 4 pe 1 aprilie 2016) o publicatie independenta, a carei parere avizata conteaza tot mai mult pe aceasta nisa, deoarece nu am incercat niciodata sa cautam drumul cel mai scurt catre succes, ci am muncit din greu pentru fiecare dintre articolele pe care le gasiti si astazi in arhiva website-ului.
In toti acesti ani, am testat fel si fel de gadget-uri, insa smartphone-ul este cel care imi aduce mereu aminte de drumul lung si anevoios parcurs cu Gadget Talk Romania catre ceea ce a devenit aceasta publicatie astazi. La aceste amintiri a contribuit in mod direct si smartphone-ul Huawei P8 testat vara aceasta, deoarece el reprezinta un reper si o confirmare a faptului ca asemenea companii de nivel mondial precum Huawei, ne incredinteaza cele mai emblematice gadget-uri ale lor spre a fi testate. Astfel, am dovada ca munca depusa in ultimii 4 ani alaturi de colegi este apreciata la cel mai inalt nivel. Huawei nu s-a aratat a fi doar un promotor al tinerilor antreprenori, sustinandu-i in proiecte, punandu-le la dispozitie terminalele lor, ci a creat si o tehnologie competitiva pe piata IT&C, oferindu-le tuturor utilizatorilor de Huawei P8 o experienta unica, alaturi de noua platforma online Huawei lansata saptamana aceasta, unde acestia vor putea gasi materiale: imagini in exclusivitate si review-uri publicate pe internet despre gadgeturile sale.
Ascensiunea Gadget Talk nu a fost lipsita de momente dificile, in care mi-am spus: „Gata! Nu mai rezist. De astazi renunt!” Totusi, nu am renuntat la pasiunea mea pentru tehnologie, am strans din dinti, am lasat timpul sa treaca si am revenit mai puternic cu ajutorul familiei, prietenilor si al colegilor mei.
Ce vreau sa subliniez prin acest editorial, e ca visul fiecaruia dintre voi se poate indeplini in timp, prin pasiune, perseverenta, foarte multa rabdare (deoarece succesul nu se dobandeste peste noapte) si dedicare pentru ceea ce iubesti sa faci.
Viseaza, orice e posibil!
Dacă era ușor făceau toți asta! :D
Felicitări și mult succes în continuare!