StiriTelecom

Tariful maxim pe apel / sms in interiorul EU, intra in vigoare din 15 mai

Tariful maxim pe apel

Incepand de maine, 15 mai 2019 tarifele aplicate consumatorilor pentru apelurile efectuate si SMS-urile transmise din Romania catre numere din orice alt stat din Spatiului Economic European (din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein) nu vor putea depasi 0,19 euro/minut (fara TVA) si 0,06 euro/SMS (fara TVA). Plafonarea este stabilita de o reglementare europeana care intra in vigoare incepand cu data de 15 mai 2019.

Mai concret, operatorii telecom nu vor putea taxa clientii din Romania cu tarfie mai mari de cele stabilite deja in legea care intra in vigoare pe 15 mai, atunci cand apeleaza sau trimite sms-uri catre numere din Spatiul Economic European.

Tarifele plafonate

Plafoanele se aplica doar apelurilor si SMS-urilor catre numere din SEE care sunt tarifate in functie de consumul efectiv, nu si celor incluse in abonamente/(extra)optiuni. Totusi, dupa epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse in abonamente/(extra)optiuni, tarifele aplicabile trebuie sa respecte plafoanele reglementate.

Tarifele aplicate consumatorilor pentru apelurile si SMS-urile catre numere cu tarif special din SEE ar putea depasi valoarea plafoanelor reglementate pentru ca in acest caz tarifele contin si alte costuri decat cele aferente comunicatiilor (de exemplu, costul serviciului de continut oferit la respectivul numar).

De asemenea, furnizorii pot propune oferte alternative care sa contina apeluri sau SMS-uri atat in SEE cat si in afara SEE, la tarife mai ridicate decat plafoanele reglementate pentru SEE. Aceste oferte alternative trebuie insa sa fie alese in mod expres de consumatori. In plus, consumatorii au dreptul sa revina, in mod gratuit, la plafoanele reglementate pentru apelurile si SMS-urile catre numere din SEE in cazul in care au ales o oferta alternativa pentru serviciile de comunicatii internationale.

Unde se aplica

Tarifele plafonate se aplica pentru apelurile si SMS-urile din Romania catre alte state membre ale Uniunii Europene, precum si catre Norvegia, Islanda si Liechtenstein, de asemenea, acestea fiind valabile, inclusiv, pentru apelurile si SMS-urile din Romania catre anumite teritorii europene „indepartate”, respectiv catre Guyana Franceza, insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Réunion, Saint-Martin (numai partea insulei care apartine de Franta), Azore, Madeira si Canare, precum si catre insulele Åland. Reglementarea europeana se aplica, deocamdata, inclusiv pentru apelurile si SMS-urile din Romania catre Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, respectiv catre Gibraltar.

Apelurile si SMS-urile internationale in interiorul SEE

Apelurile si SMS-urile internationale in interiorul SEE sunt diferite de „Roam like at home” (RLAH). In primul caz, utilizatorul efectueaza apeluri sau transmite SMS-uri, atunci cand se afla in statul de unde a achizitionat abonamentul/cartela preplatita, catre destinatii (numere) din oricare alt stat din SEE. In cazul „Roam like at home” utilizatorul beneficiaza de servicii de comunicatii electronice atunci cand calatoreste in alt stat din SEE decat cel din care a achizitionat abonamentul/cartela preplatita. OAREC (Organismului autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice) a realizat un videoclip in care explica diferenta intre apelurile si SMS-urile internationale in interiorul SEE si „Roam like at home”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!