ReviewsTech

Tenda AC10 Review – Semnal wireless mai bun in toata casa la pret decent

Tenda AC10 Review

Tenda este un brand recunoscut in principal pentru echipamentele sale de retelistica pe care le produce. Una dintre categoriile de produse in care este apreciata compania chineza, e cea a router-elor de buget cum este Tenda AC10.

Saptamana aceasta avem in teste un astfel de router smart wireless dual band de la Tenda, despre care producatorul spune ca permite conectarea la o retea de internet Gigabit prin fibra optica, routerul Tenda AC10 fiind capabil sa emita semnal wireless chiar si in locurile in care semnalul trebuie sa treaca prin cel putin doi pereti de beton si o face fara probleme. In plus, Tenda mai precizeaza ca router-ul e capabil sa ofere conexiune wireless cu viteze de pana la 300Mbps pe mai multe device-uri conectate simultan.

In review-ul de astazi, vom testa si vom afla impreuna daca acest Tenda AC10 cu standardul Wi-Fi 802.11ac Wave 2.0 Wi-Fi, se ridica la nivelul la care producatorul il promoveaza.

Design

Tenda AC10 Review 8

Tenda AC10 face parte din noul val de routere wireless cu 4 patru antene omnidirectionale 5dBi, design inspirat din natura si foarte la moda in ultimii ani datorita antenelor ce promit un semnal mult mai bun in interiorul cladirilor. Realizat din material plastic rigid Tenda AC10 arata destul de bine pentru a putea fi amplasat la vedere oridunde in casa, desi ideal e sa-l montati la o inaltime de minim 1 metru de la sol (pe un dulap, noptiera,suport) si in centrul locatiei (apartamentului, biroului, etc) pentru ca semnalul sa acopere o zona cat mai mare. AC10 cantareste  810 grame si masoara 22 cm lungime pe 14 cm latime, respectiv 4.9 cm grosime.

In cutia in care este livrat routerul, producatorul a inclus cablul de retea Gigabit, adaptorul pentru priza 220v si manualele de utilizare.

Tenda AC10 Review 6

Hardware

Din punct de vedere hardware, routerul Tenda AC10 este echipat cu un procesor de 1GHz (construit pe 28nm), dispune de 128MB RAM DDR3 si fiindca este dual-band, performeaza in ambele benzi 2.4GHz, respectiv 5GHz. In banda de 5GHz poate oferi viteze de pana la 867Mbps, in timp ce in banda 2.4GHz atinge viteza maxima de 300Mbps, combinat poate ajunge pana la 1.167Mbps. Pentru cei care nu se pricep si nu inteleg care e treaba cu functia dual-band, o explicatie simpla ar fi ca routerele cu o singura banda sunt adecvate pentru navigare pe net, retelele sociale Facebook, Twitter, insa cei care au nevoie de conexiune la net pentru video streaming (Netflix, YouTube, Twitch) sau cei care vor sa se joace online pe PC, laptop, smartphone sau console, se recomanda un router wireless dual-band. De retinut, ca exista si routere tri-band pentru heavy users, insa va trebui sa scoateti din buzunar ceva bani in plus.

Tenda AC10 Review 5

Routerul Tenda AC10 dispune de standardul Wi-Fi 802.11 ac si ofera numai conexiuni Gigabit: 3 conexiuni LAN Gigabit, respectiv o conexiune WAN (tot Gigabit) prin cablul de retea. Tenda AC10 dispune de tenologie MU-MIMO, ceea ce inseamna ca semnalul wireless intr-o incapere cu pereti multipli de beton va fi bun. Routerul se va descurca bine conectat la o retea prin fibra optica cu viteze incepand de la 50Mbps, 100, 200 si chiar si in cele care ofera viteze de pana la 1 Gbps.

Tenda AC10 Review 3

Ce ne-a placut noua la acest router Tenda, este faptul ca ofera suport pentru VPN, poate fi utilizat la nevoie si ca Wi-Fi Repeater si ofera functia Wi-Fi Schedule, precum si cea de control parental. Parintii avand posibilitatea de a controla routerul atat prin interfata web, cat si prin aplicatia de mobil Tenda WiFi disponibila pe App Store si Google Play store.

Screenshot 147

Montajul routerului este simplu si intuitiv, de asemenea, si setarea lui este foarte simpla, ba chiar iti ofera posibilitatea sa migrezi conexiunea PPPoE de pe routerul vechi cu tot cu user si parola chiar daca nu mai iti amintesti userul sau parola, sau pur si simplu nu te mai poti loga in cel vechi.

Routerul e prevazut cu doua butoane fizice: cel de WAN si cel WPS. De asemnea, are amplasate in partea din fata patru LED-uri pentru notificarea activitatii: SYS, WAN, LAN, WiFi.

Concluzie

Tenda AC10 este un router dual-band ideal pentru acasa, deoarece ofera conexiune Gigabit si un semnal puternic chiar si in cea mai indepartata camera. In plus, iti da voie sa conectezi simultan multiple gadgeturi: telefoane, tablete, televizoare smart, bluetooth speakers etc, fara a pierde semnal. Routerul dispune de benzile 2.4GHz si 5GHz si ofera o viteza destul de buna. In testele noastre am atins o viteza wireless de descarcare de 22-24 MB/s in banda 5GHz si la o distanta de aproximativ 10 metri, respectiv 30MB/s prin cablul de retea. Deasemnea, in timpul testelor routerul Tenda AC10 nu s-a blocat si nu am avut niciodata pierdere de conexiune. Singurele incoveniente cu acest router, ar putea fi faptul ca din punct de vedere wireless esti limitat la cei 300Mbps si ca, poate, ti-ai dori mai multe porturi LAN. Insa pentru suma pe care o vei cheltui pe routerul Tenda AC10 primesti un model dual-band cu 4 antene omniredctionale si porturi Gigabit.

Routerele Tenda AC10 (trei variante) sunt disponibile pe piata noastra la preturi de la 149 lei pana la 240 lei, prin magazinele de retail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!