StiriTech

Viitorul aduce baterii li-ion cu durata de 20 ani si incarcare sub 5 minute

baterii li-ion

Viitoarele baterii li-ion se vor incarca mult mai repede si vor avea o durata de viata mult mai mare

Durata de viata de pe prezentele baterii li-ion (lithium-ion) e destul de redusa. Multi dintre utilizatorii de smartphone-uri/tablete au constatat dupa un an sau doi, ca bateria incepe sa tina din ce in ce mai putin. Motivul? Numarul maxim de cicluri de incarcare a fost atins, iar bateria incepe sa devina ineficienta.

Mai exact, o baterie din ziua de azi dispune de 500 de cicluri de incarcare, iar la un simplu calcul matematic, daca incarcam telefonul o data pe zi, bateria va fi eficienta timp de aproximativ 1 an si jumatate. Daca incarcam de doua ori pe zi, durata de viata a bateriei se injumatateste simtitor, astfel ca vom fi nevoiti sa dam banii pe o baterie noua. Dar ce-ar fi daca noile baterii li-ion vor avea 10 mii de cicluri de incarcare? Ar dura ani buni pana cand bateria „imbatraneste”.

Noua tehnologie de baterii li-ion vine de la cercetatorii din cadrul NTU Singapore (Nanyang Technological University), care au reusit sa dezvolte o noua baterie ce poate fi reincarcata la un procent de 70% energie in doar 2 minute. Mai mult, durata de viata ar putea fi de peste 20 de ani.

Oamenii de stiinta din cadrul NTU Singapore au inlocuit traditionalul grafit folosit pentru anod (polul negativ) din bateriile li-ion, cu un gel compus din dioxid de titan, material gasit in abundenta, ieftin si sigur, folosit in prezent ca aditiv in alimente, in lotiuni de soare, functionand ca absorbant pentru razele ultraviolete. Materialul din viitoarele baterii li-ion este gasit in mod natural, intr-o forma sferica, iar NTU Singapore a dezvoltat o metoda care sa transforme particulele de dioxid de titan in mici nano-tuburi, care sunt de mii de ori mai subtiri in diametru decat un fir de par uman, astfel, aceasta nanostructura mareste viteza reactiilor chimice care au loc in baterie, oferind o incarcare super-rapida.

Viitoarele baterii li-ion reprezinta deja un mare interes, iar Prof. Chen a declarat ca noua tehnologie se afla intr-o licentiere in curs la o companie producatoare de baterii, iar acestea ar putea intra pe piata in aproximativ 2 ani.

Chiar si masinile electrice vor beneficia de un avans tehnologic in materie de energie, oamenii de stiinta din cadrul NTU Singapore sustinand ca o masina electrica se va putea reincarca in maxim 15 minute, fata de 4 ore, asa cum se reincarca bateriile din prezent. Iar pentru inlocuirea unei baterii din generatia noua, costul ar fi de $5000 bucata.

Asadar, ce parere aveti despre viitoarele baterii li-ion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!