Gadgetul LuniiReviewsStiriTELEFOANE

YotaPhone 2 Review

yotaphone 2 review

YotaPhone 2 Review.

La sfarsitul lui 2012, brandul Yota detinut de compania Skartel, prezenta in premiera primul prototip de YotaPhone, un smartphone cu Android unic in felul sau, datorita faptului ca telefonul este echipat cu doua ecrane (fata / spate).  In luna decembrie a anului trecut, YotaPhone 2 era oficial prezentat de compania ruseasca ca un telefon revolutionar. In prezent, YotaPhone 2 este disponibil la nivel global, inclusiv in Romania, motiv pentru care l-am adus si noi la teste.

Va propun sa aflam impreuna ce ofera telefonul cu doua fete YotaPhone 2.

Aspect / Afisaj

20150131_161106_HDR

YotaPhone 2 beneficiaza de un design usor rotunjit pe margini, ce ne aminteste foarte mult de modelul Google Nexus S. Telefonul este destul de lunguiet la cei 14,4 cm lungime, masoara 9mm grosime si cantareste 145 de grame. Desi este destul de alungit, telefonul dispune de margini suficient de inguste, cat sa poata fi tinut confortabil in mana. Carcasa este realizata, in mare parte, din material plastic combinat cu sticla, iar atentia acordata de producatorul rus detaliilor, poate fi observata dupa modul cum e realizat grilajul care ascunde difuzorul telefonului, dupa felul cum sunt amplasate camerele foto pe acest gadget si modul cum producatorul a reusit sa ascunda slotul nano SIM chiar sub butonul de volum (practic, tasta de volum +/- are si rol de protectie pentru slotul sim), iar imediat in vecinatata lui este amplasat butonul de pornire/oprire.

20150131_152937_HDR

Spuneam ca YotaPhone 2 este dotat cu doua ecrane. Ecranul principal multi-tactil masoara 5 inci in diagonala si este AMOLED, dispune de rezolutie Full HD (1920 x 1080 pixeli) si are o densitate a pixelilor de 441ppi, iar protectia este asigurata de sticla Corning Gorilla Glass 3. Culorile afisajului principal sunt vibrante, iar unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune, astfel, este ideal pentru vizualizarea de continut video pe mobil.

20150131_152622_HDR

Cel de-al doilea ecran, de pe spatele telefonului, este si el multi-tacti, sta tot timpul aprins si masoara 4.7 inci in diagonala. Acest  ecran foloseste tehnologia ePaper display si este similar cu cel al unui eReader, dispune de rezolutie qHD (960 x 540 pixeli), are o densitate de 235 ppi si beneficiaza de 16 shades of grey (nuante de gri). Fiind un ecran eInk, acesta permite vizualizarea de continut text, chiar si in bataia razelor soarelui, fara probleme. In plus, acest tip de afisaj salveaza foarte multa energie, crescand astfel foarte mult autonomia bateriei si, poate fi utilizat ca un panou pentru acces rapid la notificari, sms-uri, apeluri pierdute, afisarea ceasului, a datei, a nivelului baterie, a calendarului, etc. Producatorul spune ca ofera pana la de 7 ori mai multa eficienta in consumul de energie comparativ cu un ecran normal, pana la 18 ore de vizualire harti (Google Maps, etc) si nu mai putin de 100 de ore de citit. Sigur, rata de refresh este putin frustranta, iar lagul te face sa iti pierzi rabdarea uneori, insa experienta oferita utilizatorilor de acest ecran la cititul cartilor, ziarelor sau a site-urilor, de exemplu, este peste ceea ce poate oferi oricare alt smartphone actual.

Hardware

Din punct de vedere hardware YotaPhone 2 este foarte bine echipat. El beneficiaza de un procesor quad-core de la Qualcomm, Snapdragon 801 de 2.2GHz, un GPU Adreno 330, are 2GB memorie RAM si 32GB spatiu intern. Aceasta combinatie hardware ii permite telefonului sa ruleze orice joc cu grafica 3D din Google Play store sau orice aplicatie disponibila.

Screenshot_2015-02-04-17-14-20Screenshot_2015-02-04-17-16-11

In testele de benchmark a realizat un scor de 39.021 puncte in aplicatia Antutu, in timp ce in aplicatia GeekBench a obtinut 891 puncte in single-core si 2631 puncte in multi-core.

Pe partea de conectivitate YotaPhone 2 este la fel bine echipat: dispune de Bluetooth 4.0, WiFi a/b/g/n/ac, GPS, GLONASS, NFC, RADIO FM, port micro USB 2.0, jack audio de 3.5 mm amplasat deasupra.

20150131_152709_HDR

Difuzorul cu care este dotat acest telefon este unul standard ce se aude destul de puternic, insa zgomotos daca volumul este dat la maxim.

Software

20150131_152853_HDR

Telefonul vine cu sistemul Android 4.4 (Kitkat) gata preinstalat, adica cu o experienta similara cu cea de pe oricare alt smartphone high-end, iar interfata grafica este cea clasica de la Google cu usoare modificari aduse de Yota. Accesand meniul si intrand la Setari, observam doua functii interesante disponbile in sectiunea YotaHub: YotaCover (coperte/wallpaperuri/poze pentru lockscreen) si YotaPanel, ce permite setarea de widget-uri care vor afisa diferite informatii, gen: data, ora, calendar, agenda, nivelul bateriei, starea vremii, etc.

Screenshot_2015-02-04-16-38-48Screenshot_2015-02-04-16-39-46

YotaPhone 2 are prea mule aplicatii de tip junk pre-instalate: Yota Reader, Yota RSS, Sah, Sudoku, 2048, Checkers si OfficeSuite, ceea ce e de apreciat, in plus, pot fi dezinstalate foarte usor de utilizator.

Camera

20150131_153243_HDR

Camera foto principala de 8MP reuseste sa fotografieze destul de bine, la o rezolutie maxima 3264 x 2448 pixeli, chiar si in conditii de semi-intuneric, dupa cum se poate observa din galeria foto de mai jos. Camera poate inregistra video in format 1080p la 30 fps (Full HD) si are autofocus, LED Flash,HDR sau Panorama mode. Camera dispune de aplicatia Google Camera, astfel ca, functiile de utilizare sunt simple, iar meniul este usor si rapid de navigat. 

Camera frontala are un senzor de 2.1 megapixeli, suficient pentru conversatiile video, sau pentru selfie-urile alb negru sau color.

Baterie

Bateria acestui telefon este incorporata (nu poate fi accesata), insa are o capacitate buna – 2.500 mAh, oferind astfel pana la 26 de ore de conversatii in continuu in retelele 3G si pana la 400 de ore in modul stand-by. Incarcarea baterie nu depaseste o ora si jumatate, iar autonomia ei, ofera pana la o zi si jumatate de utilizare, ceea ce e un mare plus pentru un smartphone echipat cu doua ecrane. Al doilea ecran, cel de tip ePaper, ajuta foarte mult atunci cand nivelul bateriei scade sub 20%, dar nu avem acces la o sursa de curent pentru reincarcarea ei, astfel timpul de utilizare al telefonului se extinde cu cateva ore.

Concluzie

YotaPhone 2 ofera o experienta Android premium si complexa in acelasi timp, multumita hardware-ului de top si a celor doua ecrane cu care este dotat telefonul. Ecranul secundar sta tot timpul aprins si este oarecum similar cu cel al unui eReader. El vine cu functii in plus (gen widgeturi), daca ar fi sa il comparam cu experienta pe care ti-o poate oferi un eReader in sine. Practic, YotaPhone 2 te scuteste de a purta dupa tine un eReader si un smartphone in acelasi timp, astfel ca, nu e nevoie nici de geanta, deoarece poate fi purtat foarte usor in buzunarul de la geaca sau de la pantaloni. YotaPhone 2 nu este pentru oricine, in primul rand, pentru ca el costa in jur de 3000 lei (vezi oferta eMAG) si in al doilea rand pentru ca Yota a gandit acest smartphone pentru un public tinta, acela care prefera cititul de carti in format electronic, dar care dispune de un buget substantial. 

5 Comments

  1. interesant cu doua ecrane, dar e amuzant cum arata designul

  2. Yota 2 este mult peste Yota 1 la aproape toate aspectele, mai putin la capitolul ecran e-ink. Si asta pt ca Yota 1 are ecranul mai luminos, cu un contrast mai mare!!! Pentru cunoscatori…

  3. Imi place cum arata si ecranul ala alb negru..pretul pare putin cam exagerat.

  4. Unul din putinele telefoane care are ceva nou si interesant..ma cam plictisisem de acelasi lucru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!