Le utilizam aproape in fiecare zi la diferite gadgeturi electronice, iar cand nu mai sunt utilizabile, le aruncam la gunoi. Bateriile sunt un necesar zilnic pentru ca, cu ele ne alimentam telefoanele, tabletele, laptopurile, aparatele foto sau mai stiu eu ce alte gadget-uri portabile.
O serie de cercetatori din cadrul Institutul National American Lawrence Berkeley au inventat celule pe baza de Litium-Sulf, care genereaza si stocheaza cu pana la dublul capacitii bateriilor actuale Litium-Ion sau Litium-Polymer. Acest lucru se datoreaza faptului ca, de fiecare data cand o molecula este procesata in timpul reactiilor chimice din baterie, automat sunt produsi doi electroni. O celula Lithium- Sulf este compusa din un anod de litiu, un catod de carbon-sulf si un electrolit care permite ionilor de litiu sa treaca. Practic, in timpul descarcarii bateriei, aceasta reactie transforma litiumul din anod in Li2S la suprafata catodului. Circulatia ionilor de litiu din anod catre catod este apoi balansat de circulatia celor doi electroni dintre contactele bateriei, astfel distribuind dublul curentului produs de o baterie Li-Ion la un voltaj intre 1.7 si 2.5 volti, in funcitie de stare de incarcare a celulei.
Momentan acest tip nou de baterii bazat pe celule Litium-Sulf, nu poate fi comercializat, deoarece cercetatorii de la Berkeley se infrunta cu anumite probleme care trebuiesc rezolvate, insa, daca acestia vor reusi sa puna la punct toate micile obstacole, e posibil ca in viitorul apropiat, sa beneficiem de produse electronice cu o baterie mult imbunatatita, care sa tina activ un smartphone sau o tableta timp de 2, sau chiar trei zile, pana la o noua incarcare. In plus, ciclul de viata al acestui tip de baterii Li-Sulf ar putea fi mult mai mare.
sursa