StiriTech

NFC, ce este aceasta tehnologie si de ce ai avea nevoie de ea?

NFC

Multa lume se intreba ce este tehnologia NFC si de ce ar avea nevoie de ea, in special pe un smartphone sau pe o tableta.

Ei bine, Near Field Communication sau pe scurt NFC este tehnologia utilizata in principal de producatorii de smartphone si tablete (o puteti gasi si in laptopurile de generatie mai noua), pentru transferul de date (comunicare radio) pe distante mici (maxim 10 cm), sau mai concret, daca traducem denumirea acestei tehnologii, ar insemna comunicare intre doua dispozitive intr-un camp apropiat (intre doua telefoane apropiate unul de celalalt pentru transferul de carti de business, numere de telefon, fotografii, melodii, etc).

NFC utilizeaza frecventa de 13.56 MHz pe interfata ISO/IEC 18000-3 la o rata de transfer intre 106 kbit/secunda si pana la 424 kbit/secunda.

Sony Xperia sola img

Tehnologia NFC permite efectuarea de tranzactii fara necesitatea datelor de contact, transferul de date/fisiere (poze, documente, muzica, etc). Acest tip de comunicare/transfer de informatie este posibila si, intre un dispozitiv (telefon/tableta) cu NFC si un accesoriu denumit Tag (eticheta), ce beneficiaza de un chip NFC, dar care nu necesita alimentarea la o sursa de energie. Cele mai cunoscute sunt tag-urile Sony Xperia.

Avand la baza RFID (identificarea frecventelor radio – standard ce permite transferul de date doar intr-un singur sens), NFC permite transferul de informatie in ambele sensuri. Cel mai bun exemplu ar fi functia Android Beam disponibila pe device-urile mai noi, care ruleaza sistemul de operare Android 4.0 sau o versiune mai noua, cu ajutorul careia se poate activa prin tehnologia NFC, Bluetooth-ul a doua dispozitive. Google Nexus este primul telefon mobil de tip smartphone dotat cu NFC.

NFC Google Wallet

O alta aplicatie care utilizeaza tehnologia NFC ar fi Google Wallet, un fel de portofel virtual care permite efectuarea de plati cu ajutorul unui telefon dotat cu NFC. Spre exemplu, daca intri intr-un supermarket care beneficiaza de aceasta tehnologie NFC si care ofera servicii MasterCard Paypass, vei putea plati cu telefonul mobil cumparaturile fara a fi nevoie de bani lichizi sau plata cu cardul. Tot prin tehnologia NFC mai poti achita tichetul de parcare, biletul la metrou sau alte plati care ofera acces la astfel de tehnologie. In Romania acest sistem de plati nu este atat de dezvoltat precum in Statele Unite. sau in alte tari din vest.

Cam aceasta ar fi utilitatea tehnologiei NFC, si domeniile in care ea este utilizata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!