Samsung Galaxy Alpha Review.
Poate satui de aceleasi telefoane Samsung construite din material plastic, majoritatea ne-am pus intrebarea: „Oare Samsung este in stare sa produca un telefon premium?” mai ales dupa lansarea lui Galaxy S5, smartphone asteptat la acea vreme de foarte multa lume, dar care a cam dezamagit din punct de vedere estetic. Astfel, la 6 luni distanta, producatorul sud coreean anunta Galaxy Alpha, telefonul ce avea sa devina primul pas catre un nou inceput pentru companie, un pas care sa demonstreze pietei ca Samsung poate intr-adevar sa produca altceva decat ceea ce lansase pana la acea data.
In acest review vom analiza smartphone-ul Galaxy Alpha, un review din care vom afla impreuna daca este un gadget premium asa cum, probabil, cu totii ne dorim ca Samsung sa produca. Haideti sa-l analizam mai in detaliu.
Aspect / Afisaj
La prima vedere, daca il privim de la distanta, arata similar cu celalalte telefoane din gama Galaxy, insa in momentul in care il ridici de pe masa si il tii ferm in mana, realizezi ca, de fapt, este vorba de un cu totul alt telefon decat tot ceea ce a produs Samsung Electronics pana acum. Rama metalica foarte frumos realizata, finisata, care uneste ecranul Super AMOLED HD de 4.7 inci de partea hardware, ii da un aspect elegant telefonului si in acelasi timp ii ofera proprietarului o senzatie mai placuta la atingere. In plus, ii lasa o impresie de siguranta, deoarece telefonul este mai rigid odata cu introducerea aluminiului. Masurand doar 6.7 mm grosime, doar 115 grame si 13,2 cm lungime Galaxy Alpha este extrem de usor de utilizat cu o singura mana, inclusiv de doamnele si domnisoarele care au mainile mai mici, iar capacul de pe spate similar oarecum cu cel de pe Galaxy S5 (textura difera), permite o prindere mai ferma, astfel reducandu-se considerabil riscul de a-l scapa din mana pe jos.
Ecranul Super AMOLED beneficiaza de rezolutie 1280 x 720 si are o densitate de 312 pixeli per inci, ideala pentru un telefon cu afisaj de 4.7 inci. Culorile ecranului AMOLED sunt ca intotdeauna vibrante, contrastul este puternic, iar unghiurile de vizibilitate sunt bune. Ecranul este multi tactil si este protejat de sticla Gorilla Glass 4 produsa de Corning.
Hardware
Samsung Galaxy Alpha este un produs high-end, astfel ca vine echipat cu hardware puternic pentru un telefon, sa ii spunem de mici dimensiuni. Alpha este disponibil in doua variante: cu procesor Exynos 5 Octa, adica procesor octa-core (4 nuclee de 1.8GHz Cortex-A15 + 4 nuclee de 1.3GHz Cortex-A7) sau in varianta cu procesor Snapdragon 801 de 2.5GHz. Modelul cu chipset Exynos dispune de un GPU Mali-T628 MP6, in timp ce modelul cu chipset Qualcomm Snapdragon beneficiaza de un GPU Adreno 330. Pe partea de memorie Galaxy Alpha vine cu 2GB de RAM si 32GB memorie stocare interna (nu are slot microSD), astfel ca va trebui sa va limitati la spatiu disponibil (in jur de 22GB liber pentru utilizator). Aceasta configuratie hardware ii permite telefonului sa ruleze orice joc sau aplicatie disponibila pe Google Play store fara urma de lag. Mentionez ca unitatea testata de noi este echipata cu un CPU Exynos 5430.
In testele de benchmark Alpha a realizat un scor de 50.979 de puncte in aplicatia Antutu, iar in aplicatia GeekBench 3, dupa cum se poate vede pe capturile de ecran de mai jos, un punctaj de 933 (single-core), 3173 (multi-core).
Pe partea audio Galaxy Alpha vine cu acelasi difuzor standard utilizat de Samsung pe majoritatea telefoanelor, insa pe acest model este mutat in partea de jos, imediat in vecinatatea portului micro USB 2.0 si nu pe spate cum eram obisnuiti. Eu, personal, mi-as fi dorit ca un telefon premium ca acesta, sa vina cu difuzoare stereo, asa cum gasim pe unele modele HTC. Sub capacul de pe spate sta ascunsa bateria detasabila de 1.860 mAh si slotul nano SIM, iar frontal sub ecranul AMOLED, telefonul dispune de acel „scaner” pentru amprente ce beneficiaza de certificare PayPal.
Galaxy Alpha dispune de toate solutiile de conectivitate: WiFi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, GPS, NFC, 4G LTE, insa mai putin portul infra rosu. Nu avem idee de ce nu a fost adaugata aceasta caracteristica, poate ne lamureste producatorul sau stiti voi, cititorii.
Software
Din punct de vedere software, nu regasim nimic nou pe Galaxy Alpha, acelasi sistem de operare versiunea Android 4.4 Kitkat ca si pe Galaxy S5, cu aceeasi interfata grafica TouchWiz UX, plina de functii (unele inutile) care ingreuneaza navigarea utilizatorului prin meniuri si ferestre, dar care, totusi, ofera o sumedenie de functii pe care alte telefoane nu le pot oferi cum ar fi: Multi Window, Screen Mirroring, Finger scanner, Air View, S Planner sau S Voice. Telefonul vine si cu o serie de aplicatii pre-instalate cum ar fi: AccuWeather, DropBox, Evernote, Flipboard, Foodpanda, Lookout Security, OneFootball, S Health, Shazam, Studio, TripAdvisor sau Twitter, si tot ecosistemul de aplicatii si servicii de la Google si acces la Google Play store.
Camera foto
Despre camera frontala de 2.1MP nu vom vorbi prea multe, decat ca poate fi utilizata in conferintele video gen Skype, Hangouts sau la efectuarea de selfies si cam atat. Camera foto principala ce beneficiazza de un senzor de 12MP, pe de alta parte, poate fotografia la o rezolutie maxima de 4608 x 2592 pixeli si inregistra video in format 4K la 30 fps, Full HD la 60 fps si HD la 120 fps. Fotografiile ies destul de bine, in special cand este insorit afara, culorile sunt vi iar contrastul destul de bun. Mai jos aveti o galerie foto realizata cu aceasta camera si o inregistrare video.
Baterie
Bateria telefonului Alpha are o capacitate de 1.860 mAh, asa cum am mentionat ceva mai sus. Asta, deoarece silueta foarte subtire a telefonului, nu permite montarea unei baterii cu o capacitate mai mare. Totusi, ea poate fi scoasa si schimbata in caz ca apar probleme. Bateria are o durata de incarcare de la 0 la 100%, de aproximativ 1 ora si putin peste jumatate, cat despre descarcare, daca tinem ecranul telefonului aprins (jocuri sau video) timp de 4 ore si la o luminozitate mai mare de 40-50%, constatam ca bateria s-a dus pe apa sambetei. Noroc ca incarcarea se efectueaza destul de rapid.
Concluzie
Galaxy Alpha este fara dubii cel mai frumos, elegant si mai bun telefon Samsung produs inainte de Galaxy Note 4, chiar mai bun decat Galaxy S5. Telefonul poate fi in acelasi timp un accesoriu de lux pentru o tinuta de gala, o iesire la cina, la teatru, sau chiar pentru o intalnire business. Samsung in parteneriat cu renumita firma austriaca, a lansat un model cu carcasa incrustata aproape in totalitate cu cristale Swarovski, transformandu-l intr-un gadget dezirabil pentru doamne si domnisoare.
Plusuri:
- aspect premium, rama metalica foarte bine realizata
- camera foto
- 4G LTE
- forma si greutatea il face foarte usor de utilizat, carat
Minusuri:
- nu are port infra rosu
- nu are slot microSD
- un singur difuzor
- bateria
Samsung Galaxy Alpha este disponibil in retail la pret intreg (eMAG), dar il gasiti si in oferta unor operatori ca Telekom Romania.
primul telefon de la Samsung din metal, unul foarte reusit
S-au apucat si coreeni sa investeasca in calitate! :) Pare un smartphone bunicel
Am telefonul asta si sunt foarte multumit de el, bravo Samsung!!!