Saptamana trecuta Apple a anuntat noile telefoane iPhone XS si iPhone XR, si odata cu ele propune unei lumi intregi sa renunte la de-acum obisnuitele cartele SIM in favoarea noilor eSIM-uri.
Tranzitie pe care o vom simti din plin, deoarece acest tip nou de tehnologie dedicata comunicarii este o tehnologie ce va fi integrata direct in noile generatii de telefoane mobile inteligente. Apple a inceput sa faca acest lucru cu lansarile ceasurilor Apple Watch 3 si Watch 4 si pe telefoanele dual SIM iPhone Xs, si Xs Max lansate saptamana trecuta. Google ofera si ei astfel de tehnologie inca de la lansarea telefoanelor Pixel 2 (Google foloseste tehnologia numai in SUA, prin Proiectul Fi).
In momentul de fata doar 9 tari de pe glob ofera acces la acest tip de tehnologie eSIM: Austria, Canada, Croatia, Cehia, Germania, Ungaria, India, Spania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Si, chiar si in aceste tari eSIM-urile sunt disponibile limitat, numai prin intermediul anumitor mari operatori telecom.
Ce este un eSIM?
Termenul eSIM se traduce prin ‘embedded SIM card’ sau pe romaneste: cartela integrata in telefon, deoarece nu exista o cartela fizica cum sunt micro si nano SIM-urile actuale, astfel ca nu pot fi scoase din telefoane si schimbate cu altele.
In plus, aceasta noua tehnologie a cartelelor integrate eSIM trebuie sa fie suportata de reteaua operatorilor telecom, astfel ca, daca va doriti achizitia unui nou Apple iPhone toamna aceasta si vreti neaparat sa treceti pe noua tehnologie eSIM, va trebui sa fiti foarte atenti de la cine il cumparati. Luat la liber va v-a permite sa va alegeti reteaua compatibila, insa luat de la un operator care nu suporta acest tip de tehnologie, nu veti putea beneficia de ea.
Concret, un eSIM e un chip integra in telefonul mobil care functioneaza cam la fel ca un chip NFC.
Informatia stocata in memoria chip-ului eSIM poate fi rescrisa, insemnand ca vom putea trece pe o retea pe alta numai printr-un simplu apel telefonic catre operatori.
Noua tehnologie eSIM este sustinuta puternic de asociata retelelor mobile de pretutindeni (GSMA), iar acest nou standard este deja bine definit la nivel global. Mai ramane ca operatorii telecom sa-l adopte.
- Mai puteti citi despre: Pretul telefoanelor iPhone XS, in Romania
Cum utilizez un eSIM cu noile telefoane iPhone XS si XS Max
Se poate activa printr-un cod QR, daca ai unul:
1. Poti intra la Setari > Cellular (Voce).
2. Adauga Plan Cellular (Voce).
3. Scaneaza codul QR cu telefonul (e posibil sa ti se ceara un cod de activare).
Sau prin aplicatiile operatorilor telecom:
1. Din App Store descarci si instalezi aplicatia operatorului telecom compatibil.
2. Utilizezi aplicatia pentru a alege un Plan de Voce.
Update (18 septembrie):
„La data lansării noilor terminale iPhone în România, Telekom nu va avea disponibil suport pentru eSIM, însă pe viitor avem în vedere această soluție,” ne-a transmis compania Telekom Romania.
Update (25 septembrie):
Când vor fi introduse la Orange eSIM-urile?
„Pentru moment nu putem avansa o dată la care acestea vor fi disponibile la noi în ţară,” a transmis Orange Romania intr-un comunicat expediat pe adresa redactiei noastre.
Ne poate oferi Orange România o explicaţie pe marginea eSIM-urilor, cum vor funcţiona ele în reţea? În special dacă clientul pleacă în vacanţă în afara ţării (roaming).
„Un eSIM are funcţionalităţi similare cu cele ale unei cartele SIM clasice cu excepţia faptului că acesta nu are formă fizică, ci este parte integrantă din hardware-ul telefonului.
Principalul beneficiu pe care îl aduce eSIM-ul este cel al serviciilor de activare ce vor putea fi realizate în timp real. Când acest standard va fi implementat la nivelul întregii industrii, va oferi clienţilor o experienţă de activare simplificată şi implicit mult mai plăcută.
Disponibilitatea serviciilor de roaming prin eSIM va fi influenţată de fiecare operator din ţară respectivă, dar şi de politicile comerciale ale acestora. Indiferent de ţara în care călătoresc, clienţii Orange se vor putea bucura în continuare de beneficiile pentru care au optat,” au transmis reprezentantii Orange Romania.
Articolul va fi actualizat pe parcurs cu informatii utile legate de tehnologia eSIM (informatii care sa raspunda la intrebari precum: cand va fi introdusa si de care dintre companii; cum va functiona ea in special cand clientul e pe roaming), atunci cand operatorii telecom ne vor raspunde la emailuri.
inceputul nu e promitator. imi apare acum e-sim pe xs max ,dar nici un provider wireless da codurile de activare.
att a dat saptamana trecuta,dar nu am fost pe faza si nu am luat. asta e,nu ma deranjeaza in mod deosebit,doar ca voiam sa il testez.
Nu sunt de acord daca avem doua Nr atunci umblam cu doua telefoane. E bine așa oricum o sa fie persoane care sa accepte această tehnologie.
Prefect pe cele cu cartela fizica, sa o pot muta în orice telefon doresc,, aștept mai multe informati
Nu sunt de acord cu cartela integrata în telefon, mai bine asa, dacă dețin 2 sau mai multe nr.ce fac îmi iau telefoane pentru fiecare 😁 este părerea mea, dar cred ca va avea succes.
Eu una sunt de acord cu o astfel de cartela integrată direct în telefon ,așa scapi de grija ei,ca se magnetizează ,ca schimbi telefonul și poate o pierzi
O noua etapa in tehnologia telefoanelor ce cu siguranta va avea succes cred eu…
Nu stiu daca sa fiu incantata sau nu de cartele eSIM pentru ca ciudat sa nu il pot scoate din telefon. Imi este bine si cu cartela fizica care pot sa o scot ori de cate ori vreau. Va asteptam cu mai multr informatii pe parcurs.