StiriTech

Doua tehnologii de care drumurile din Romania au mare nevoie (printre altele)

tehnologii

Ce pot avea (sau au) in comun tehnologia IoT (obiecte conectate), dronele si orasele in care traim? Drumurile pe care ne deplasam, si in mod special soselele noastre cele de toate zilele pe care circulam.

Tehnologia e aici pentru a ne simplifica viata, si-n unele cazuri pentru a proteja viata oamenilor.

Articolul de astazi e despre o tehnologie noua, insa una familiara, cu ajutorul careia intr-un viitor nu foarte indepartat vom putea face doua lucruri: vom putea repara drumurile pe care ne deplasam cu ajutorul dronelor si-apoi transforma in drumuri smart (inteligente) indiferent ca vorbim de trotuare pentru pietoni sau de sosele pentru masini, motociclete, biciclete etc. Practic, cu aceste noi tehnologii orasele in care locuim vor fi mai inteligente, vor fi adevarate smart city-uri.

Universitatea din Leeds ne propune un mod inedit de a repara drumurile in urmatorii 10-20 de ani, cu ajutorul dronelor ce vor fi echipate cu imprimante 3D. Aceste drone autonome vor fi capabile sa se deplaseze in teren, sa identifice portiunile de drum ce necesita reparatii, sa blocheze acele portiuni, ca apoi sa le repare totul fara interventia omului. La prima vedere pare SF, insa drone echipate cu imprimate 3D, care la randul lor vor fi echipate cu materiale necesare la repararea gropilor din asfalt pot aparea in foarte scurt timp (urmatorii 2-5 ani), speram si in Romania.

smart crossing

Un alt tip de tehnologie este cea intitulata Smart Crossing (trecere inteligenta), tehnologie testata recent in Londra, Marea Britanie. Aceasta noua tehnologie are la baza un sistem IoT (obiecte interconectate) format dintr-o serie de camere de supraveghere menite sa detecteze miscarile in trafic (atat a pietonilor de pe trotuar, cat si a vehiculelor de pe drumuri) intr-un mod inteligent si cu ajutorul unor senzori de miscare. Iar prin intermediul LED-urilor, pietonii si soferii sa poata fi avertizati luminos pentru a preveni intr-o mai mica sau mai mare proportie accidentele (in speciale cele cu pierderi de vieti omenesti). Acest tip de tehnologie s-ar putea dovedi foarte utila atat la prevenire, cat si la fluidizarea traficului infernal din marile metropople de pe glob.

9 Comments

 1. Super WoW Interesant, nu am mai auzit de aceasta tehnologie, sper sa se pună în aplicare și la noi, stam cam prost la acest capitol cu drumuri rele.

 2. O mare veste dar pana ajunge și in România avem de așteptacu siguranta ne ajuta și ne va ajuta întotdeauna .Bine ar fi sa se aplice și la noi…e puțin spus ca avem mare nevoie de o astfel se tehnologie
  Chiar sunt curioasa dacă măcar pe viitor se va aplica și in România

 3. O mare veste dar pana ajunge și in România avem de așteptat

  Tehnologia ne ajuta și ne va ajuta întotdeauna .Bine ar fi sa se aplice și la noi…e puțin spus ca avem mare nevoie de o astfel se tehnologie
  Chiar sunt curioasa dacă măcar pe viitor se va aplica și in România

 4. O mare veste
  Tehnologia ne ajuta și ne va ajuta întotdeauna .Bine ar fi sa se aplice și la noi…e puțin spus ca avem mare nevoie de o astfel se tehnologie
  Chiar sunt curioasa dacă măcar pe viitor se va aplica și in România

 5. Tehnologia ne ajuta și ne va ajuta întotdeauna .Bine ar fi sa se aplice și la noi…e puțin spus ca avem mare nevoie de o astfel se tehnologie
  Chiar sunt curioasa dacă măcar pe viitor se va aplica și in România

 6. Bine ar fi sa se aplice și la noi…e puțin spus ca avem mare nevoie de o astfel se tehnologie
  Chiar sunt curioasa dacă măcar pe viitor se va aplica și in România

 7. Interesant nu stiam de aceasta tehnologie, pt Romania ar fi foarte utila la cate gropi avem din metru in metru, dar multe le avem din cauza hotilor pt ca nu pun material rezistent, fura bani si cumpara ce e mai ieftin sau nu pun cantitatea care trebuie.

 8. Super, deabea aștept sa se pună în aplicare și la noi

 9. Este o noua tehnologie de care nu am mai auzit si care ar fi de un real folos pentru noi, mai ales pentru ca avem atat de multe gropi la orice pas. M as bucura sa se poata face mai mult pentru tara noastra dar nu tine de mine, tine de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!