Stick-urile USB sunt utilizate de regula pentru eficienta si comoditatea cu care efectuezi un transfer rapid de fisiere intre doua calculatoare la locul de munca, la scoala sau mai nou intre un computer si un alt dispozitiv: smart TV, mini TV box, videoproiector, smartphone sau tableta in confortul casei.
In articolul de astazi vom incerca sa le raspundem cititorilor nostri care ne-au cerut sfatul in ceea ce priveste alegerea unui stick USB fie ca discutam despre uz personal ori utilizarea lui la locul de munca.
1. Primul lucru de care trebuie sa tineti cont e sa nu va zgarciti la cativa zeci de lei. In sensul sa nu renuntati la un stick usb de 16/32/64 GB sau mai mare in favoarea unui flash drive care e mai ieftin dar cu mai putina memorie de stocare. De ce? Pentru ca s-ar putea sa va treziti ca aveati nevoie de mai mult spatiu de stocare pe stick si in loc sa fi platit cativa zeci de lei in plus pe un singur stick mai mare veti fi nevoit sa cumparati un al doilea stick USB, astfel ca, costul total pentru doua stick-uri ar putea fi mai mare decat pretul pe care l-ati fi dat pe un sigur stick cu mai multa stocare. Intotdeauna sa stiti exact la ce il veti folosi stick-ul cel mai des. De exemplu pentru fisiere video de inalta rezolutie (Full HD, 2K sau 4K) sunt recomandate stickurile cu cel putin 64 GB minim sau chiar 128 / 256 GB.
2. Al doilea lucru de care e recomandat sa tineti cont atunci cand decideti sa cumparati un stick usb e sa alegeti un model cu carcasa din metal, mai ales daca il tineti la chei ca pe un breloc. Memoriile USB din material plastic solid sau material cauciucat tind sa se deterioreze mult mai rapid fata de cele construite din metal. Mare atentie cu stickurile atasate unui smart TV, deoarece poate prelua caldura emanata de ecranul LED al televizorului si astfel se pot defecta componentele electronice din stick daca temperatura e prea ridicata. De asemenea, evitati stickurile groase, cu carcasa voluminoasa fiindca s-ar putea sa nu il puteti conecta la unele dispozitive datorita faptului ca unii producatori „ascund” porturile USB din te miri ce motive. Le pozitioneaza in zone mai greu accesibile.
3. Cel de-al treilea criteriu pe care vi-l recomandam si de care e indicat sa tineti cont e sa alegeti un model cu viteza cat mai mare de citire / scriere. Asta inseamna ca va trebui sa va orientati catre stickurile cu standard USB 3.0 sau o versiune si mai recenta, desi nu intotdeauna acest lucru e valabil si in practica. Uneori conteaza si brandul care il produce.
4. Al patrulea criteriu e unul optional deoarece e vorba de securitatea datelor de pe stick. Unele stick-uri pot fi parolate si chiar permit criptarea datelor stocate pe ele. Desigur, ca aceasta caracteristica este utila in cazul stick-urilor utilizate la locul de munca, unde sunt e necesara protectia datelor companiei.
Acestea sunt cele patru criterii esentiale de care orice cumparator de memorii USB trebuie sa tina cont pentru a face o alegere cat mai buna.
Acum ca am incheiat cu sfaturile care sa ne ajute sa ne decidem ce tip de stick sa ne luam, e timpul sa stim si cum sa le utilizam corespunzator pentru a le prelungi durata de viata. Si aici ne referim la modul cum sunt conectate si deconectate de la un dispozitiv prin port USB, pentru ca stim ca nimeni nu are rabdare sa deconecteze un stick usb in conditii sigure de la un calculator sau un laptop de exemplu. Cati dintre voi, utilizatori de Windows si nu numai, mergeti in Task bar si faceti click pe ‘Safely remove USB stick / Safe to remove hardware‘ inainte de a scoate stickul din portul USB? Aproape nimeni nu mai are timp sa tina cont de acest aspect, si trebuie sa recunoastem ca nici noi nu o facem de cele mai multe ori motiv pentru care multe stickuri dau eroare dupa un timp destul de scurt de utilizare, fiindca memoria devine corupta.
De asemenea, e important sa tinem cont de modul cum formatam aceste stickuri USB. Recomandarea noastra e sa alegeti mai mereu formatul exFAT in locul FAT32 sau NTFS. Asta daca nu cumva le utilizati pe un computer cu sistem de operare vechi cum e Windows XP, care nu accepta decat formatul FAT32 si NTFS.
La final, iata cateva recomandari de stick-uri USB de buget, ce beneficiaza de standardul USB 3.0.
Un sfat util si foarte bun stickul o sa fie la mare cautare
Astfel de articole sunt foarte utile pentru mine, având în vedere că oferta este bogata cu mici îndrumări pot face o achiziție bună
Va felicit pentru genul acesta de articole cu recomandari, cum a fost si cel cu sfaturi in privinta castilor wireless.Si eu cred ca am casa plina de stick-uri USB..si mai ieftine, si mai scumpe.La inceput ma zgarceam la bani dar am realizat si eu ca mai bine investesti de la inceput intr-unul cu o memorie mai mare de stocare, mai ales ca au devenit un „must have”.
Sfaturi foarte utile și bine venite ! Mulțumim mult! 👍✔️
Mulțumim de sfaturi. .Sunt binevenite. .Mai ales ca stick-ul a devenit indispensabil pentru toate lumea..Este o investiție foarte buna din utila..Mă va ajuta pe viitor aceste informații
Stick.uri tot inainte am dar au memorie mica sau uneori cand il pun pe calculator merge prost se blocheaza calculatoru.
Pot sa zic ca sotu poarta sticku la breloc exact cum ati spus mai sus..ii este mai usor deoarece uriunde se duce il are aproape…exact trebuie sa avem grija ce fel de stick.uri cumparam ptr ca unele sunt de proasta calitate chiar daca dam un pret mai mare dar macar stim ca e bun
Stick-ul a devenit indispensabil oriunde mergi, eu port cu mine 2 stick-uri.
O invenție foarte buna și utilă.
Mulțumesc pt acest articol, mă va ajuta mult in viitor.
Mulțumesc, chiar așa de multe sfaturi nu am primit niciodată. Am vreo câteva prin dulap care sunt inutilizabile, altădată când am crezut că am luat cel mai bun stick USB de capacitate mare(dar second-hand) și l-am introdus la calculator pur și simplu mi s-a dus Windows-ul. Deci sunt pățit cu aceste probleme apărute și din neștiință sau mai bine zis delăsare.
Acum sunt mult mai atent, mulțumesc de articol!