Galaxy Watch Review – Probabil smartwatchul anului 2018
In august, cand Samsung Electronics a anuntat telefonul Galaxy Note 9, compania sud coreeana a lansat pe piata si smartwatch-ul Galaxy Watch (in doua variante). Intre timp gadgetul a ajuns si la noi pentru teste in varianta de 42mm, cu Bluetooth (*de mentionat ca exista si un model LTE si variante Gold Edition).
Astfel ca, dupa mai bine de doua saptamani de teste, va putem oferi informatii despre exeperienta noastra cu cel mai nou smartwatch produs de Samsung.
Design / Afisaj
Samsung a invatat multe de-a lungul anilor, astfel ca Galaxy Watch ne ofera un design rafinat in 2018. Un smartwatch a carui aspect arata intr-adevar ca cel al unui ceas sport, pe care sa il porti la incheietura mainii indiferent ca vei imbraca o tinuta sport sau una casual. In plus, e disponibil in variante de 42 si 46 mm si pe culori diferite (poate fi purtat atat de barbati, cat si de femei).
Ceasul vine cu doua butoane pe lateral, unul pentru Back (inapoi), celalalt pentru Home (acasa), dispune de un difuzor destul de galagios pentru cat de minuscul e, si beneficiaza de un ecran circular cu bezel rotativ ce integreaza functia de navigare prin meniul smartwatch-ului. Click-ul pe care il face atunci cand rotesti, iti confera acea senzatie de produs premium (poate cea mai interesanta functie a ceasului mostenita de altfel de la generatiile anterioare de smartwatch Samsung).
Noi am testat modelul universal Midnight Black de 42mm, care sta bine pe incheietura mainii (potrivit pentru mai multe tipuri de incheieturi), plus ca esti mai sigur ca nu te vei agata cu mana de clanta de la usa sau alte lucruri, carcasa nefiind atat de voluminoasa, cum e cea a modelului de 46mm. Varianta mai mare, o recomandam celor cu un brat lung si o incheietura a mainii groasa.
Construit din otel inoxidabil smartwatch-ul Galaxy Watch este rezistent la apa pana la o adancime de 50 de metri (dispune de certificare IP68). Ceasul vine cu o curea din silicon placuta la atingere si cu o jumatate de curea de rezerva (inclusa in cutia in care este livrat ceasul, in cazul in care plesneste partea cu catarama sa o poti inlocui). In orice caz, ceasul e compatibil cu aproape orice curea, bratara de 20 si 22 mm latime.
Ecranul dispune de un panou Super AMOLED cu 16 milioane de culori si masoara 1.3″ in diametru, dispune de rezolutie 360 x 360 pixeli si aspect 1:1 (densitatea pixelilor este de 278). Aici mi-as fi dorit o densitate mai mare, fiindca modelele anterioare, de exemplu Gear S3, are aceeasi densitate. Ecranul este protejat de un strat de sticla Gorilla Glass DX+ (special produsa pentru ceasuri), noua generatie de sticla protectoare lansata simultan cu Gorilla Glass 6, deci o generatie noua de sticla rezistenta la socuri mecanice.
Hardware
Galaxy Watch este echipat cu procesorul produs de Samsung, Exynos 9110, este un dual-core de 1.15GHz si dispune de 4GB memorie interna si 1.5GB memorie RAM (modelul de 46mm cu 4G LTE), 768MB RAM cel testat de noi de 42mm (varianta Bluetooth).
Ceasul este echipat cu un sistem de vibratii pentru notificari, dispune de conexiune Wi-Fi 802.11 b/g/n si Bluetooth 4.2 LE (Low Energy), integreaza GPS si NFC pentru Samsung Pay (plati contactless). De asemenea, Galaxy Watch vine cu senzori precum cel de puls, accelerometru, gyro si barometru.
Bateria telefonului este de 472 mAh si ofera pana la 2 zile si ceva de utilizare la o singura incarcare. Incarcatorul este wireless si trebuie sa ai mare grija de el, fiindca daca il pierzi sau se defecteaza nu poti incarca ceasul prin USB, insa am mai utilizat acest tip de incarcator in trecut, cu alte marci e smartwatch si nu am avut probleme cu el.
Software
Galaxy Watch este livrat cu sistemul Tizen si pot sa afirm ca este mult mai rapid si mai bine optimizat ca Wear OS. Pe perioada testelor nu mi s-a blocat niciodata, asa cum se intampla pe Wear OS / Android Wear. De asemenea, beneficiezi de foarte multe fete de ceas (cred ca sunt mii de optiuni din care sa alegi pe magazinul Galaxy Apps). Ce imi place la unele fete de ceas (cele originale de la Samsung), e ca iti permite sa setezi sa se auda acel ticait la fel ca pe ceasurile mecanice / automate. Nu e un ticait mecanic real, dar sunetul redat il imita perfect pentru efect (vezi foto ceva mai sus).
Panoul de notificari din partea superioara a ecranului poate fi customizat, iconitele pot fi rearanajate sau inlocuite cu cele necesare utilizatorului pentru acces rapid, eficienta.
In plus, beneficiezi de toate functiile necesare activitatii de fitness si yoga, plus cea pentru alergat si poti chiar sa iti monotorizezi activitatea la piscina, cand inoti, la fel ca pe orice alt smartwatch cu rezistenta la apa.
Bixby este si el prezent insa, inca nu este 100% optimizat si poate fi utilizat doar in limba engleza, asta daca nu cumva vorbiti chineza (mandarina). De asemenea, mi-ar fi placut sa pot avea acces la Google Maps, WhatsApp sau Facebook Messenger. Sincronizat cu un telefon Android (in cazul meu cu un Galaxy Note 9), ceasul se comporta foarte bine.
Functia de navigare prin meniuri si accesarea notificarilor prin intermediul ramei rotative este o experienta deosebita si ma vad nevoit sa repet acest lucru deoarece e la fel de utila cum e mouse-ul pentru PC. Totul decurge natural prin rotirea ei inainte sau inapoi.
Concluzie
Samsung Galaxy Watch este un smartwach impresionant, mai ales daca punem accent pe bateria care mentine functional ceasul pana la 3-4 zile in cazul in care esti genul de utilizator foarte atent la consumul de baterie, 2 zile si ceva la o utilizare normala. Software-ul cu care este livrat telefonul este foarte bine optimizat catre performanta si eficienta la consumul de energie, iar designul sau luxuriant realizat de inginerii Samsung, iti lasa o impresie foarte placuta, calitatea fiind similara cu a unui ceas de mana sport scump. In plus, purtatorul de Galaxy Watch are acces la o selectie impresionanta de fete de ceas, astfel ca nu te vei plictisi niciodata sa-l porti pe mana, avand la dispozitie atatea optiuni (fete de ceas mecanic, fete de ceasuri sport etc) care sa aduca valoare (factorul cool) tinutei utilizatorului.
Va recomand, cand va decideti sa il achizitionati, sa-l utilizati impreuna cu un telefon cu Android, deoarece functionalitatea sa cu un telefon care ruleaza iOS este limitata.
Ceasul Samsung Galaxy Watch este disponibil in oferta magazinelor retail partenere producatorului si are un pret ce variaza intre 1.350 si 1.500 lei, in functie de model. Doamnele si domnisoarele pot opta pentru modelul Rose Gold, cu diametru de 42mm.
Eu îl folosesc cu un HTC u11,și am următoarea problema:nu pot conecta la telefon și ceasul și o cască blootooth neavând telefon îl blootooth 5.0 .
Pe note 9 merge?
Samsung Galaxy Watch chiar este un ceas frumos, bine conceput, cu elemente foarte atractive. Ar fi un cadou ideal pentru frate/iubit sau pentru un tata mai ales ca este luna cadourilor. Pretul este ok. Ma bucur ca este disponibil si pentru doamne. 😍