Reviewul telefonului Nokia 8.
2017 a insemnat revenirea brandului Nokia pe segmentul de telefoane mobile. Redebut ce a avut loc odata cu lansarea modelului Nokia 6, telefon care a trecut si pe la noi pe la redactie, insa emblema brandului finlandez ramane pana in prezent modelul Nokia 8, disponibil de putin timp si pe piata din Romania.
Telefonul Nokia 8 a trecut pe la noi pe la redactie pentru obisnuitele teste si pentru review, astfel ca in urmatoarele minute va vom povesti despre experienta noastra de utilizare avuta cu acest flagship lansat de HMD Global sub brandul Nokia.
Aspect / Afisaj
Nokia 8 beneficiaza de un design deosebit. Corpul telefonului este realizat dintr-o singura bucata de aluminiu printr-o metoda tehnologica de ultima generatie dupa cum anunta chiar producatorul HMD Global intr-un comunicat de presa.
Compania a reusit sa ma impresioneze atat pe mine, cat si pe sutele de mii, poate, milioanele de fani care au achizitionat deja acest telefon, care odata luat in mana inspira calitate multumita materialelor premium utilizate la construirea carcasei.
Un alt aspect pozitiv la capitolul design, pentru cei de la Nokia, il reprezinta textura putin mata a spatelui telefonului, deoarece nu lasa amprente asa cum o face modelul anterior. Felicitari, Nokia, se pare ca ai ascultat si tinut cont de parerile oamenilor care s-au plans ca telefoanele lor lucioase produse de alte brand-uri, modele care sunt un adevarat magnet de amprente.
Telefonul Nokia 8 vine in 3 variante de culoare: pe un albastru temperat atat mat cat si lucios, aramiu sau culoarea cuprului slefuit, si in culoarea otelului. Noi avem la review modelul albastru slefuit… mat, dupa cum puteti observa.
Ecranul telefonului masoara 5.3 inci, dispune de un panou IPS LCD polarizat 2K (sau rezolutie 1440 x 2560 pixeli Quad HD, daca va e mai familiara aceasta denumire), are o ratie de 16:9 si este protejat de un strat de sticla 2,5D Corning Gorilla Glass 5 (adica, putin curbata la margini), strat de sticla protectoare despre care am sa va spun cateva lucruri interesante putin mai tarziu.
Dimensiunile telefonului sunt: 151,5 mm x 73,7 mm x 7,9 mm (grosime), astfel ca Nokia 8 este foarte usor si confortabil de utilizat intr-o singura mana, spre deosebire de alte modele al caror corp e mult mai inalt.
In partea de jos avem butonul fizic Home (acasa) care are si rol de deblocare a telefonului prin intermediul senzorului de amprenta, ce e la fel de rapid ca cel de pe Nokia 6, apoi avem butonul Back si cel de Multitasking, butoane de navigare care raspund la atingeri datorita senzorilor integrati sub sticla. Pe partea dreapta avem butoanele de volum si power. Pe partea stanga se afla slotul pentru cartele SIM, fiindca telefonul este dual-SIM si slotul pentru cardul de memorie Micro SD. In partea de sus, deasupra, se gaseste mufa jack de 3,5 mm, de care ne bucuram ca beneficiem in continuare. Iar in partea de jos gasim portul USB de tip C versiunea 3.1 cu rol de incarcare si transfer de date, microfonul si speaker-ul telefonului complementat de un sistem audio Nokia OZO 360° spatial care reda, din punctul meu de vedere, un sunet extraordinar de placut, atat de placut incat te face sa crezi ca te afli chiar in locul in care a fost filmat videoclipul pe care il urmaresti pe ecranul telefonului.
Trecem mai departe la partea frontala, unde in partea de sus avem celalalt difuzor stereo al telefonului, senzorul de proximitate si camera frontala de 13 mega pixeli si senzorul de lumina.
Hardware
Acum ca am terminat cu exteriorul lui Nokia 8, sa vedem cu ce e echipat el la interior.
Telefonul dispune de procesorul octa-core Snapdragon 835 ( cu 4 nuclee de 2,5 Ghz + alte 4 nuclee de 1,8 Ghz toate fiind Qualcomm Kryo) putand rula orice joc sau aplicatie fara sa incetineasca, fara pic de lag. Nokia 8 mai dispune de 4 Gb memorie RAM si un accelerator grafic mobil Adreno 540.
Telefonul vine in 2 variante cand vine vorba de spatiul de stocare intern, prima e varianta cu 64 gb si 4 Gb RAM (pe care o testam si noi aici), iar cealalata cu 128 Gb si 6 Gb memorie RAM.
In aplicatia Antutu, Nokia 8 a realizat un scor de 181.015 puncte, iar in aplicatia Geekbench 4 a scos un scor de 1.933 puncte la single-core, respectiv 6.539 puncte la multi-core.
Nokia 8 dispune de doua difuzoare stereo care ofera un sunet de calitate si este dotat cu conectivitate 4G LTE, NFC, Bluetooth 5.0, GPS, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, port USB-C v3.1 (conector reversibil), insa nu dispune de Radio FM sau infra rosu.
Telefonul nu este rezistent la apa, ci doar la stropi de apa, asta fiindca are doar certificare IP54.
Software
Sa trecem la partea software, unde ne bucuram sa vedem ca telefonul ruleaza Android curat, chiar daca e versiunea 7.1 (Nougat) cand il scoti din cutie, insa poate fi actualizat imediat la versiunea Android Oreo, sistem ce ruleaza fluid, fara bug-uri sau glitch-uri din cate am observant eu, sistemul e foarte stabil din punct de vedere operational, si este responsive.
Partea faina e ca telefonul beneficiaza de interfata stoc Android, cu foarte mici modificari vizuale (la iconitele de pe ecranul principal si cele din sertarul de aplicatii).
Camera
Pe spate regasim microfonul de anulare a zgomotului de fundal si camera duala 4K formata din doi senzori de 13 mp fiecare (1.12 µm), cu optica ZEISS, phase detection si autofocus cu laser, care capteaza imagini detaliate si precise, in culori aproape naturale. Poate nu stiati, Carl Zeiss este compania care realizeaza de zeci de ani lentile optice pentru ochelarii de vedere si camera foto, deci, cei de la Nokia nu se joaca cand vine vorba de fotografiere. Nokia a avut mai mereu cele mai bune camere foto pe telefoanele sale, iar functia Bothie aduce in premiera pe un smartphone cu Android posibilitatea de a inregistra video in acelasi timp (cadru) cu ambele camere foto (frontala si cea de pe spate).
Puteti observa calitatea fotografiilor captate de camera duala cu lentile Zeiss a telefonului in galeria foto de mai jos si in video sample-ul inregistrat cu aceasta camera principala.
Camera frontala 4K dispune si ea de un senzor de 13 mega pixeli cu aceeasi apertura f/2.0, si da, ati auzit bine, camera 4K, ce ofera imagini selfie in culori vii si luminoase
Baterie
Bateria telefonului are o capacitate de 3.090 mAh, astfel ca reuseste sa ofere o zi intreaga de utilizare. Incarcarea de la 0 la 100% se efectueaza in aproximativ o ora, asta pentru ca beneficiaza de incarcare rapida Quick Charge 3.0.
Concluzie
Concluzia noastra la final de review despre telefonul Nokia 8, este una mai mult pozitiva, mai ales ca cei de la HMD Global au punctat foarte bine la capitolul camera foto (camera frontala ofera imagini in format 4K), apoi dispune de 4 Gb de RAM pe versiunea de 64 GB si 6 Gb de RAM pe modelul de 128GB, suficienta memorie din punctul meu de vedere. O alta bulina alba oferita de noi celor de la Nokia, e pentru faptul ca au pastrat mufa jack de 3,5 mm, astfel ca putem asculta muzica la casti si incarca telefonul in acelasi timp.
Ca un aspect negativ este ecranul, care desi este protejat de sticla Gorilla Glass 5, se zgarie foarte usor. Atins de capsa de la buzunarul blugilor atunci cand scoti sau introduci telefonul in buzunar, risti sa il zgari foarte usor, asa cum ni s-a intamplat noua la teste.
Nokia 8 are un pret foarte atractiv in retailul romanesc pentru ceea ce ofera. Pretul lui incepe de la 2.100 lei si creste in functie de dotarile optionale alese.
Nu uitati sa va abonati la Newsletter si la canalul Gadget Talk de pe YouTube, pentru a primi notificari atunci cand publicam noi videoclipuri si de asemenea sa ne sustineti prin Like si un Share daca va plac materialele realizate de noi.
inca simt nostalgia trecutului…inca nu au scos ce trebuie
Am avut de ales intre acest model si un S8, am ales samsung pana la urma, dar nici Nokia 8 nu e o alegerea proasta
Nokia un brand bun au avut telefoane foarte rezistente trebuie sa vina cu o promovare foarte buna
Nu a fost bine promovat pacat Nokia este un brand bun si au avut telefoane performante si foarte rezistente