Pe 12 septembrie, 2018, Apple, a anuntat noul smartwatch Watch 4 cu functii medicale (alerta in caz de cadere si de masurare a pulsului), alaturi de telefoanele iPhone Xs si iPhone Xr.
O luna mai tarziu, publicatia The WallStreet Journal in parteneriat cu un cascador profesionist de la Hollywood (ce a executat cascadorii pentru seriale precum Luke Cage, Orange is the New Black si altele), au decis sa testeze fiabilitatea functiei prin care ceasul Apple Watch 4 alerteaza ambulanta in cazul in care ceasul e purtat de o persoana cu probleme de sanatate, dar in mod special de catre cei mai inaintati in varsta ce au probleme de mentinere a echilibrului, tocmai pentru a-i putea monitoriza cumva atunci cand raman singuri in casa sau cand ies pe strada fara supraveghere.
Practic, functia de cadere implementata de Apple pe noul sau smartwatch, are menirea de a fi un fel de supraveghetor virtual pentru persoanele ce nu pot fi supravegheate pe tot parcursul zilei de membrii familiei, de apropiati.
Jurnalistii de la WSJ au testat si simulat nu numai caderea unei persoane care poarta ceasul pe incheiatura mainii, ci au testat si scenarii in care purtatorul aluneca, se impiedica sau se impiedica si apoi se rostogoleste de mai multe ori. Aceasta deoarece ceasul e capabil sa detecteze toate aceste miscari bruste de altitudine si locatie, astfel ca dupa 1 minut de inactivitate de la posibilul incident incepe o numaratoare inversa de 15 secunde timp in care daca purtatorul nu raspunde la intrebarile afisate pe ecranul smartwatch-ului, gadgetul incepe procedura de alertare a serviciilor de ambulanta, precum si a unui membru al familie presetat ca persoana de contact in caz de urgenta. Functia de cadere se activeaza automat atunci cand treci in telefon informatia care precizeaza ca varsta posesorului ceasului si a telefonului iPhone are cel putin 60 de ani, insa ea trebuie activata manual si pe ceasul de la incheietura mainii, inainte ca ea sa poate functia.
Aceasta functie de alertare in cazul in care purtatorul se raneste sau devine inconstient dupa cadere, precum si cea de pulsul aduce un plus de siguranta unei anumite categorii de oameni, insa pe langa aceastea ceasul dispune si de foarte multe functii de fitness, care pot monitoriza activitatea zilnica a oricarei persoane.
Desigur ca aceasta functie nu e deocamdata disponibila decat in SUA, plus ca smartwatch-ul are un pret de pornire de 400 dolari acolo, peste 400 euro la noi.
Un ceas super, reușit îmi place
Este un ceas superb dar nu se gaseste pe nicaieri in Bucuresti.
Super, se vede ca este gândit bine cu multe funcții. Aștept lansarea, mai ales ca are funcții medicale, benefic oricui
Este un ceas foarte reusit din multe puncte de vedere si este deosebit fata de celelalte. Functia de cadere este de un real ajutor pentru multe persoane inraite de sporturi extreme si nu numai..Se vede ca este un ceas bine gandit, cu multe functii ce ne vin in ajutor. Speram sa fie disponibil si la noi in tara. 🤗👏