Lenovo S860 Review.
Principalul producator de PC-uri in 2013, Lenovo, a intrat de vreo cativa ani si pe piata de smartphone, unde, de curand, a batut palma cu Google Inc pentru achizitionarea Motorola Mobility. Desi Lenovo nu este deocamdata in top 3 cei mai importanti producatori (Apple, Samsung, Huawei) de telefoane mobile si tablete, chinezii au ambitii mari pe aceasta ramura.
Recent au lansat Vibe X2, modelul de smartphone flagship al lor pe 2014, si tot de curand, au lansat pe piata din Romania o serie de telefoane cu specificatii care mai de care mai interesante, toate la preturi ceva mai accesibile comparativ cu concurenta. Lenovo S860, smartphone-ul pe care l-am testat in ultimele 10 zile, este unul din telefoanele lansate in Romania la sfarsitul lunii august, lansare ce a reprezentat intrarea oficiala a producatorului chinez pe piata Uniunii Europene. De altfel, Romania este prima tara din UE care ofera oficial telefoane Lenovo. In Europa, chinezii mai sunt prezenti in tari precum Rusia sau Serbia, dar acestea nu fac parte din uniune.
Aspect / Afisaj
Lenovo S860 are o constructie clasica dreptunghiulara, dar solida, carcasa fiind realizata in mare parte din aluminiu, restul fiind completat cu material plastic care imita textura si culoarea metalului. Telefonul cantareste 190 de grame, datorita faptului ca, Lenovo l-a dotat cu o baterie cu o capacitate foarte mare – 4000 mAh, astfel, S860 este si ceva mai gros, masoara 10.3 mm, acest lucru ajuta utilizatorul sa il cuprinda mult mai bine in mana. Cei care au o mana mai mare, vor aprecia acest lucru, insa mai putin cei cu mainile mici. In partea de jos este amplasat portul micro USB, flancat de doua grilaje care sugereaza doua difuzoare stereo, insa nu este cazul, telefonul beneficiaza doar de un singur difuzor, ascuns sub grilajul din coltul dreapta, ce reda sunetul foarte puternic, insa ii cam lipsesc joasele. Totusi, ofera o experienta audio peste medie. In partea de sus este amplasat jackul audio de 3.5mm pentru casti si un microfon care anuleaza zgomotul din fundal, in timp ce tastele de volum si pornire/oprire/stand by sunt amplasate clasic, pe partea laterala dreapta. Ele sunt bine realizate si nu fac zgomot atunci cand sunt apasate. In cealalta parte, in stanga cum privim la ecran, se afla tray-ul care ne ofera acces la cele dou sloturi SIM cu ajutorul unei cheite inclusa in cutia cu care vine livrat telefonul. In partea din spate se afla camera foto de 8MP, sub ea blitul si ceva mai jos logoul Lenovo elegant imprimat pe carscasa metalica.
Ecranul lui Lenovo S860 este un IPS LCD imens ce masoara 5.3 inci in diagonala, dispune de rezolutie HD – 1280 x 720 pixeli si o densitate de 277 pixeli per inch. Afisajul dispune de 16 milioane de culori, are unghiuri bune de vizualizare si nu cred ca gresesc daca afirm ca este unul din cele mai bune display-uri din categoria telefoanelor cu pret de nivel mediu.
Hardware
Pentru ca discutam despre un telefon de nivel mediu, acest telefon nu dispune de ultima generatie de componente hardware, insa la capitolul performanta telefonul sta foarte bine. Sa va spun sincer, nu ma asteptam sa se descurce atat de bine. Lenovo S860 este echipat cu un procesor Quad-core MediaTek MT6582 de 1.3GHz, are 2GB memorie RAM si un accelerator grafic Mali-400MP2, combinatie ce iti va permite rularea oricarei aplicatii din Google Play store, inclusiv a celor mai pretentioase jocuri cu grafica 3D, si asta fara urma de lag.
In testele de benchmark efectuate GeekBench 3 si Antutu telefonul a realizat urmatorul punctaj: 1191 puncte in GeekBench, respectiv 18.586 puncte in aplicatia Antutu.
Din punct de vedere al conectivitatii S860 este dotat cu cam tot ce ai nevoie, adica WiFi b/g/n, Bluetooth 3.0, micro SUB 2.0, GPS, mai putin NFC sau infra rosu. Un alt minus e faptul ca telefonul nu beneficiaza de un slot pentru adaugarea de carduri micro SD, insa aveti 16GB spatiu intern, din care 12GB sunt liberi pentru instalarea de aplicatii, jocuri, stocare poze, muzica, etc.
Software
Surprinzator sau nu, Lenovo S860 vine cu Android 4.2 JellyBean, insa imediat ce l-ati conectat pentru prima data la Internet, va va atentiona ca aveti la dispozitie o actualizare de software, care va aduce telefonul la Android 4.4.2 Kitkat, upgrade pe care putin producatori il ofera in general, iar acest lucru nu poate fi decat de apreciat. La capitolul interfata grafica, S860 vine cu un UX ce imita destul de bine interfata iOS, deoarece nu dispune de acel sertar de aplicatii cu care vine Androidul pur Google, ci toate aplicatiile le gasiti in ferestrele de pe ecranul principal (homescreen). Interesant este faptul ca aveti acces la o serie de teme, cu ajutorul carora puteti modifica aspectul iconitele cu un simplu tap, astfel, ca nu va veti plictisi atat de repede interfata sa. Cand intri la Setari, meniul este impartit in doua categorii, cea clasica si o categorie de functii introduse de Lenovo: Slide to Unlock, Smart Dialer, Volume key backlight, Shake Lock, Smart Call, Smart Standby, High Sensitivity Touch, Pocket Mode sau Smart Scene.
Camera
Camera foto principala de 8MP fotografiaza la o rezolutie maxima 3264 x 2448 pixeli, fotografiile ies destul de bine la lumina zilei, insa nu o face la fel de bine atunci cand fotografiem in conditii de luminozitate scazuta, o problema, pe care o intalnim la mai toate telefoanele. Aceasta camera de 8MP poate inregistra in format Full HD (1920 x 1080), insa o face in format (extensie) .3gp, ceea ce nu e tocmai ideal. Mai jos aveti o galerie foto si o inregistrare video.
Camera frontala are un senzor de 1.6MP, suficient pentru videoconferinte sau selfie-uri pe care le poate realiza la rezolutie 1280 x 720 in format 16:9, si aveti si optiunea de aspect 4:3.
Baterie
Bateria acestui smartphone are o capacitate incredibila, 4000 de mAh, ceea ce este foarte mult, daca e sa o comparam cu cea unui telefon flagship din 2014, gen One M8, Xperia Z2, Galaxy S5, Ascend P7 sau LG G3, ale caror baterii nu trec de 3.200 mAh. Astfel, autonomia baterie va ofera pana la 43 de ore de discutii in 2G si 24 de ore in 3G, iar la o utilizare standard, ajungeti chiar la doua zile fara a necesita incarcare, dar numai daca nu introduceti doua SIM-uri in telefon. De incarcat, bateria se incarca de la 0 pana la 100% in aproximativ 1 ora si jumate spre 2 ore, insa credem ca merita sa astepti.
Concluzie
Lenovo S860, desi este un smartphone de nivel mediu, acest lucru nu il impiedica sa ne ofere o experienta premium, similara cu ceea oferita de HTC One M8 sau alte telefoane cu carcasa metalica, de exemplu. Hardware-ul, desi nu de ultima generatie, iti permite sa te joci orice din magazinul Google Play store. Singurul disconfort al acestui smartphone, ar putea fi dimensiunile sale mari si, faptul ca, nu este un telefon subtire, insa acest sacrificiu a fost facut de producator pentru a ii oferi posesorului mai mult timp de utilizare. La urma urmei, asta ne dorim de la un smartphone, adica sa il putem utiliza un timp cat mai indelungat si cat mai putin sa il tinem in priza, la incarcat.
Plusuri:
- bateria, in primul rand
- aspectul si materialele premium utilizate la constructia lui
- culorile calde si unghiurile bune de vizibilitate
- il poti actualiza imediat la Android 4.4.2 Kitkat
Minusuri:
- nu are slot microSD asa ca trebuie sa te multumesti cu cei 12GB liberi
- e gros, dar daca ai o mana mai mare, acest asptect s-ar putea sa nu conteze
Lenovo S860 este disponibil prin magazinele de retail din tara. Noi va recomandam eMAG, deoarece beneficiati de foarte multe lucruri, inclusiv deschiderea pachetului la livrare si returnarea produsului daca nu sunteti multumiti de el, iar transportul este gratuit. Ma rog, transportul este gratuit la marea majoritate a retailerilor in 2014.
Daca aveti intrebari legate de acest smartphone, noi va stam la dispozitie!
prea mult a modificat androidul
cel mai probabil e de la baterie, dar poate fi si o problema software… va recomanda sa incercati un service local de telefoane
Ati avut probleme de supra-incalzire a telefonului in ultimul timp?
buna ziua.
am achizitionat un lel lenovo 860,si azi dimineata m,am confruntata cu o problema.
sa inchis,apoi se inchidea se deschidea ,aparea doar sigla tel,arata ca incarca,avea deja 30 baterie,acum arata ca incarca dar nuj se mai deschide deloc.ce e de facut?
multumesc.
Am achizitionat tel de la cel.ro, varianta 1gb, in noiembrie 2014. Am facut update la 4.4.2 si a fost ok. Dupa ce am cumparat inca unul pentru fratele meu de la Evomag, am observat ca dupa update la 4.4.2 kitkat vine cu aplicatii in chineza si nu mai pot fi accesate magazin play, facebook, gmail… In urmatoarea zi m-am intors cu el la Evomag si l-au trimis la furnizor pentru instalarea softului de europa. Intr-o saptamana l-am primit cu noul soft de europa si functioneaza perfect.
Celalalt telefon achizitionat de la cel.ro, inca il am pe vechea versiune… mi-a fost frica sa ii fac inca un update, vazand ce am patit cu celalalt. Nu stiu daca cei de la cel.ro il vor trimite la furnizor dupa aproape un an… probabil vor incerca sa-mi spuna ca daca nu se va putea resofta, garantia se pierde din cauza urmelor de uzura. Incerc sa aflu daca este disponibil pe undeva soft-ul de europa.
Sper sa va ajute informatia de mai sus, cu telefonul achizitionat de la Evomag. Chiar au fost seriosi :)
daca nu te deranjeaza faptul ca dupa update o sa ai aplicatii in limba chineza pe telefon.. atunci poti actualiza telefonul. Destul de multi utilizatori se plang de treaba asta.