Trendul care poate aduce falimentul unor producatori de smartphone (Editorial)
De cativa ani buni se tot vorbeste intens despre problema fragmentarii celui mai raspandit sistem de operare mobil (peste 60% din telefoanele actuale active la nivel global ruleaza Android).
La debutul sistemului Android, Google a infiintat o alianta impreuna cu producatorii de gadgeturi – Open Handset Alliance, astfel ca a luat nastere o explozie a sistemului, un trend adoptat de tot mai multi producatori de telefoane inteligente, dar si de tot mai multi utilizatori de-a lungul anilor. Insa odata cu acest trend a aparut ceea ce astazi se numeste fragmentarea sistemului Android, si anume: fiecare producator si-a customizat o versiune a Android-ului dupa bunul plac, insa majoritatea acestor producatori nu reusesc sa distribuie la timp actualizari de software, firmware update-uri care sa protejeze datele utilizatorului de hackeri, troiane, malware etc, desi mereu fac promisiuni.
Auzim des, ca sistemul iOS e in proportii foarte mari adoptat pe mai toate telefoanele iPhone a celor de la Apple, insa cea mai noua versiune de Android abia daca reuseste sa ajunga pe 1 sau 2% dintre terminalele active global tocmai din cauza acestei fragmentari impuse de producatorii de telefoane mobile si de catre operatorii telecom care au diferite cereri.
Problema este atat de stridenta incat milioane de utilizatori au inceput sa migreze de la un brand la altul, doar pentru a beneficia de actualizari de software cat mai des.
In acest sens, Google a inceput sa lanseze o serie de proiecte cu o parte dintre producatorii de smartphpone-uri dispusi sa lanseze telefoane cu Android stock (curat), iar actualizarile de software pe aceste modele sa fie expediat catre utilizatori direct de catre marele gigant de cautare pe internet. Android One este proiectul care a adus impreuna o serie de producatori mai putin cunoscuti, dar la care au inceput sa adere in ultimii 2-3 ani si companii mai mari, precum Xiaomi sau mai nou HMD Global (Nokia).
In urmatorii ani ne asteptam ca si alte branduri sa adere la acest program cu actualizari de software distribuite in timp util, in special cand vine vorba de patch-uirea vulnerabilitatilor, a gaurilor in sistemul de operare, care pot prezenta un adevarat risc de securitate a datelor cu caracter personal pentru utilizatorii de terminale cu Android daca nu sunt patch-uite la timp.
Sony, HTC, LG, dar si alte companii mai mici nu o duc prea bine financiar in ultimii ani. Business-urile lor cu telefoane mobile avand foarte mult de suferit (vanzari tot mai slabe), in mare parte tocmai pentru faptul ca nu reusesc sa se tina de cuvant si sa distribuie actualizari de software atunci cand e cazul, dar si pentru faptul ca designul si caracteristicile telefoanelor lor nu au reusit sa convinga suficient de mult utilizatorii de Android pentru a le achizitiona. Aici, probabil, o parte din vina o au si departamentele lor de marketing.
Toate aceste companii ar putea adera la programul lansat de Google in urmatorii ani, astfel ca telefoanele viitoare lansate sa ruleze Android curat, si cu posibilitatea de a fi actualizate in acelasi timp cu telefoanele Google Pixel, software-ul fiind distribuit direct de Google prin serverele sale. Nu ar fi o decizie rea pentru toti acesti producatori, pentru ca ar scapa de o grija, chiar daca ei considera ca pierd bani daca nu promoveaza anumite servicii sau aplicatii software (acele bloatware / junk apps pe care le intalnim des pe telefoanele lansate prin diferiti operatori sau parteneri ai producatorilor, aplicatii pe care nu si le doreste nimeni).
Aceasta aderare ar putea de asemenea aduce cu sine o scadere drastica a procentajului foarte mare al fragmentarii sistemului Android in urmatorii 3-5 ani si o crestere importanta a procentului terminalelor care ruleaza cea mai recenta versiune de Android in primele luni de la debutul noilor versiuni Android care vor urma (Android P v9.0 urmeaza sa debuteze in toamna).
Desigur ca, va trebui ca toti acesti producatori de smartphone-uri sa accepte preinstalarea sistemului Android curat pe telefoanele lor, insa pentru prima data pare ca selectia naturala isi va spune cuvantul. Probabil, cei care vor adopta aceasta versiune stock de Android vor supravietui, ceilalti riscand sa dispara din piata de smartphone, deoarece pretentiile consumatorilor de a beneficia de actualizari de software sunt tot mai mari, mai ales la cei care cheltuiesc sume intre 500 si 1.000 euro pe un astfel de gadget.
Nu cred ca oricine își permite sa cumpere telefoane scumpe ce au actualizări gratis
Cred că cei mai afectați sunt cei care dau sute de euro pe un smartphone si e normal sa aibă pretentia sa primească actualizările la timp,cat mai rapid.Ma gandesc ca omul de rand,care nu își permite să plătească mai mult de 700-800 lei pe un telefon,nu își bate capul cu actualizări,Android curat,etc.
Nu pot sa mi dau seama daca asta este de bine sau de rau.
Pare interesant și provocator!